vasárnap, október 15, 2006

Kabul

Egy pár napja vagyunk Kabulban. Meglepően sok a látnivaló. Az első képen Csandra látható a kabuli reptéren, a háttérben Ahmad Sah Maszúd hatalmas portréja.


A második képen egy nem átlagos kabuli utcakép. Átlagos akkor lenne, ha nem lenne rajta a hölgy burkában.














A harmadik két egy jellegzetes afgán kerékcsere. Kb 6 ülnek az autóban, de ez nem akadály a kerékcserénél. Ez pont olyan mint járó motorral, tankolni és közben cigizni.














Ez Babúr sírja. A mogul dinasztia alapítójáé, aki nem itt halt meg, de itt kérte magát eltemetni. India meghódítása a részéről csak egy balszerencse volt, miután őt és családját elűzték az ősi fészekből, Szamarkand környékéről. Hát akkor már neki vágott és Delhiig meg sem állt. De egész életében hazavágyott, így mikor meghalt Kabulban temettette el magát. Mert ez volt birodalmában legközelebb az őshazájához, plusz ez emlékeztette rá leginkább.













A másik kép a sírhoz tartozó hatalmas kert. Most rekonstrurálják, mert 92/93 ig kitartott, akkor azonban a polgárháborús felek szépen lerombolták, a régi fák kidőltek, a rózsakertek elpusztultak.



















Ez két kép Abdul Rahman sírjárólkészült. Ő a vasemír, aki főleg brit pénzből létrehozta és vaskézzel egységesítette Afganisztánt a 19 sz végén. Azóta csak esik szét az ország.



Ez pedig a királyi család évtizedek óta romos mauzóleuma.

Nincsenek megjegyzések: