péntek, június 30, 2006

Akéár veszélyes is lehet

A mai nap a a Magyar Nemzet is foglalkozott a Afganisztánnal. A "Veszélyes misszió robotrepülőgépekkel" című cikk azután íródhatott, hogy hazánkban járt levajazni a részleteket Raymond Henault vezérezredes, a NATO katonai bizottságának elnöke. Szerintem tegnap láttam is a konvoját végighúzni az Üllőin, bár ha ez igaz, akkor csak este jött ide. Lehet mégis más konvoja volt?

Szóval a cikk szerint ez a misszió veszélyesebb lesz, a lövészszázad mellett lesznek felderítők, tűzszerészek, sőt még valahonnan pilóta nélküli felderítőgépeink is leszenk. Nem lesz olcsó mulatság.

A cikkben szereplő "a NATO már Afganisztán 75 százalékának ellenőrzését végzi majd" tétel egy kicsit eufémisztikus. Inkább ekkora területen lesz jelen a NATO, de hogy ellenőríuné is az egészet? Persze a déli területeken sokkal keményebb, erőszakosabb fellépésre kell számítani. Ott ugyanis nem lehet olyan békésen eléldegélni az afgánok között mint észak-Afganisztánban és sajnos az is előfordulhat majd, hogy előbb kell majd lőni, minthogy kérdezni lehessen.

Persze ez nem a magyarokra vonatkozik. Baghlan viszonylag békés hely, bár az afgán kábítószerkereskedelem egy része itt megy keresztül, úgyhogy feltételezhetjük, hogy helyi kormányhivatalanokok, rendőrfőnökök, katonatisztek, ex-hadurak jó része benne vannak a bizniszben.

Szerencsére sem az ISAF-nek, sem a PRT-nek nem feladata a kábítószerelleni harc, csak a helyi erők segítése (rendőrség, hadsereg, kábítószerelleni hivatal fegyveresei). igen van egy kis ellentmondás, hogy akik üldözni hivatottak esetleg részt vesznek a szállításban. Szóval a veszély komolyabb, de mégse annyira mint délen.

Ráadásul Baghlan etnikailag és vallásilag is nagyon vegyes. Élnek erre pastunok, tádzsikok, hazarák, talán üzbégek is, hogy csak a legnagyobbak népeket említsük. Persze Katona Magda még további tucatnyi közösségek is fel tudna sorolni.

külön probléma az egykor jól felfegyverzett iszmaili közösség. Erre még holnap visszatérünk.

A NOL Metazinban Fred Kaplan cikkét ismerteteik. Hehe együtt voltunk Afganisztánban júniusban, együtt láttuk amiről ír. Na majd megnézem mennyire pontos, de hát tudjuk az amerikai szanderdek magasabbak. Nem félek a minőségétől.

Nincsenek megjegyzések: