csütörtök, június 22, 2006

A NATO Afganisztánban - bevezető

Úgy érzem a blog kezdi elnyerni egyik értelmét. A Népszabiban megjelent az első fecske a hazánk új Afganisztáni szerepvállalásáról, egy Tartományi Helyreállítási Csapat (Provincial Reconstructional Team - PRT létrehozásáról.

Sajnos a cikkben van néhány hiba. A legszembetűnőbb, idézem "A Szovjetunió 1979-1990 között húsz-harmincszor akkora katonai erőt vont össze Afganisztánban, mint amekkorával jelenleg az amerikai-ausztrál-NATO-kontingens rendelkezik," A Szovjetunió 140-150000nél több katonát tudtommal nem állomásoztatott az országban, jelenleg, a külföldi csapatok száma 40000 alatt lehet.

Az ISAF idáig kb. 10000 katonát állomásoztatott, amihez most (tavasz-nyár) hozzájön további 6-7000 katona (kanadai, holland, brit), illetve ISAF parancsnokság alá helyeznek kb. 7000 amerikai katonát is. Mellettük azonban még marad további 10-15000 katona (főleg amerikai,de ausztrál, román stb.) is, akik amerikai parancsnokság alatt (az ISAF a NATO paranacsnoksága alatt áll), a Tartós Szabadság hadművelet TSZh keretében, az ISAF től függetlenül tevékenykednek, azaz üldözik a Talibánt és az al-Kaidát.

Ott ahol ISAF van, nincs TSZh, azaz az ország 3/4-e ISAF ellenőrzés alatt van és csak a keleti területeken vannak TSZh erők.

Azért ez a sok támadás és hír, mert az ISAF idáig csak a fővárosban, észak- és nyugat-Afganisztánban volt jelen. Tavasztól nyárig viszont átveszi a Tartós Szabadság hadművelettől a déli körzetet is. Ezért kell a + 6000 ezer katona, hogy ezeket odaküldjék. A hollandok idáig északon Baghlanban voltak, most elmennek onnan mert bevállalták a sokkal veszélyesebb déli Uruzgan tartományt (a félszemű Omár molla szülőhazáját), és az ő helyükre mennének északra a magyarok

Még egy apró pontatlanság, idézem: "Ezt a XX. századi brit, majd a szovjet hódítási-pacifikálási kísérletek kudarca is alátámasztja" Ez csak féligazság, mert a britek a 19. században próbálták pacifikálni Afganisztánt, az 1839-42-es és az 1878-80-as háborúk (érdekes hogy ezt az egy írást találtam magyarul az időszakról, ezek szerint még én sem írtam róla :), de mindkét alkalommal kudacot vallottak.

A harmadik háborúra 1919-ben került sor, de ott az afgánok nyilvánították ki a függettlenségüket, amit a brtiek tétován elleneztek, azaz nem igazán történt még kísérlet sem a pacifikálásra.

Itt vannak képek a háborúkról a valakit érdekel.

Persze a lényeg, hogy készülünk a PRT-re, ami talán jövő héten kiderül. Vagy előbb. Akkor majd azzal is foglalkozunk

Nincsenek megjegyzések: