csütörtök, augusztus 31, 2006

Vendégszerzőnk tollából: jemeni vendég

Szinte állandó választási megfigyelőnk ezúttal Jemenből, egy isten hát mögötti tartományból jelentkezik. Az országban választások lesznek, és néhányan már ott vannak az EU-ból, hogy segítség az előkészületeket. A szöveg eredeti, nem javítottam semmit, ez is kicsit üldözött vadregényes hangulatot ad neki.

Kedves gyerekek!
Az elso email mindig kicsit gagyi, bocs, csak ilyenkor meg nem szoktam tudni hol all a fejem.
Jemen! Elnoki es tartomanyi valasztasok. Szamitottam zsivalyra, bazarra, arab kajara, sok kendore a fejem koru es hogy a targyalopartnerek mint Afganisztanban, majd jol atneznek rajtam.
Azonban:
Jemen szamos tartomanya erintkezik tengerparttal. Imadkoztam mindenkihez, de ezuttal sem jott be, megnyertem a legkisebb, legszegenyebb, legerdektelenebb tartomanyt, a valtozatossag kedveert fent a hegyekben. Harom napja erkeztunk meg az ezuttal litvan partneremmel, meg friss az elmeny. Mar gyanus volt, hogy sem az EU-nak, sem az ENSZ-nek nincs semmi informacioja Ad Dalah-rol. Ma mar nem csodalkozom, nincs itt semmi, meg piac vagy varos sem. Azert csinaltak ilyen kicsire a tartomanyt, hogy gyorsan at lehessen utazni rajta. A szallasunk is Ad Dalahhoz melto: egy agy, egy asztal es egy lyuk, amiben van egy lyuk ahol folyo ugyleteket lehet intezni. A falbol egy csovon folyik a hidegviz neha, ez lenne a zuhany.
A varos egyszem ettermeben lehet valasztani csirke es csirke kozott, azt felbevagva ahogy van radobjak a tuzre es kesz is a reggeli-ebed- vacsora. A koret rizs, vagy pita. Jo etvagyat! Madarat tobbet a tvben sem akarok latni. Es most aramszunet lett, szinte feldob ez a kis valtozatossag.
A jemeniek kedvesek, baratkoznak es mindent tudni akarnak. Mar amikor megerkeztunk a szallodanak nevezett pecoba, ott lihegett a nyakunkban a tartomanyi valasztasi bizottsag fotitkara, hogy o most mindent elmond nekunk. Fel-fel bukkanak utanunk erdeklodok meg este kilenckor is, az etteremnek nevezett kuplerajban mar tobbszor odapenderult az asztalunkhoz a valasztasi bizottsag ilyen olyan mukija. Minden interjun vagy tizen vannak es mar nem is almodozom arrol, hogy en iranyitsam a beszelgetest. Arra es akkor valaszolnak amire kedvuk van, de azt mindig tizen egyszerre.
A szallodaban folyamatosan ket fegyveres vigyaz rank. Ha ulunk a lobbinak nevezett melyedesben, negy szempar van folyamatosan rank szegezve. Mint a Vukban a libakra… Ha elhagyom a szallot rohannak ajtot nyitni, amit en nem akarok. En, hogy megelozzem, ok hogy megelozzenek eredmenyekent versenyt szoktunk nyargalni az ajtoig. Ma en nyertem, holnap is en fogok, mert az oszlop mogul startolok, ahol nem latjak.
A kendoimet meg egyszer sem hordtam es jol idomitott europaikent minden tisztsegviselo elott szemlesutve hajlongtam. Az elso nap. Majd miutan mindenki visszahajlongott, baratsagosan kezet raztak es hatbaveregettek. Ugyhogy mara az egesz tartomany hajlong (valami hulye europai szokasnak tarthatjak), csak utana pacsizunk.
Amugy az europai no kulon allatfaj, ram cuppognak es hello ajlavjuznak. A sajatjaikat elzarjak es ha naponta kettot latok sokat mondtam. Azoknak is csak a szeme latszik a fekete csador alol. Noi jelolt nincs, a valasztasi bizottsagoknak nincs noi tagjuk, csak a szavazohelysegekben lesznek noi biztosok. Mert azt mar tenyleg muszaj volt megengedni.
Na es a qat. Zold level, amit ebed utantol estig ragnak. Kisebb labdanyit a pofazacskojukba tomve, zold nyalat csorgatva ulnek es kerodznek. Erosen tudatmodosito szer. Elobb utobb nem fogjuk tudni kikerulni, mert mar egyre tobbszor kinalnak.
Na ennyit mara, mert aramszunet leven lapitopi le fog merulni hamarost.
Csok, oleles, pacsi, parola, mindenki valassza ki mihez van kedve en mar ugysem tudom mi ildomos.

Nincsenek megjegyzések: